Yapı Kredi Kültür Sanat’ta ‘Cumhuriyet’in İlk Yılı’
Cumhuriyetin ilk yılları, çoğunlukla yaşanan nadide siyasi ve toplumsal anlarla anlatılıyor. Hayatın günlük akışı içinde meydana gelen farklı olaylar nispeten daha az bilinmektedir. 29 Ekim 1923 ile 29 Ekim 1924 arasındaki o günlerde Türkiye’de neler oluyordu, toplum nasıl yaşıyordu, ne konuşuyordu, ne izliyordu, nasıl eğleniyordu?
16 Haziran’da Yapı Kredi Galeri’de açılan “Cumhuriyet’in İlk Yılı” standı, farklı anlardan belgeler eşliğinde bu soruları yanıtlıyor. Cumhuriyetin ilanı ve birinci yıl kutlamaları, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı 30 Ağustos 1924’te Dumlupınar’da düzenlenen büyük tören ve 5-6 Ekim’de İstanbul’un Kurtuluşunun birinci yıl kutlamaları. 1924 standı merkeze yerleştirdi. Stand 3 Eylül’e kadar açık kalacak.
Tüm bu detayların yanı sıra bu dönemin önemli siyasi ve ekonomik gelişmelerini de yansıtmayı amaçlayan “Cumhuriyet’in İlk Yılı” standı, Yapı Kredi Yayınları’nın aynı isimli kitaptan yola çıkarak hazırlandı. Banu İşlet, Binnur Mörel Büyükertan ve Eser Demirkan’ın hazırladığı Cumhuriyetin İlk Yılı kitabında, o yıllarda çıkan gazete ve dergiler taranarak, Cumhuriyetin kuruluş yılında yaşanan olaylar kronolojik bir sıra ile sunuldu.
Bu çalışmadan yola çıkarak stant, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yılını gazete ve dergi sayfalarında yer alan farklı olayların görsel belgeleriyle izleyicisine yaşatmayı amaçlıyor. Bu örnekler aynı zamanda o günkü haberlerin dili, sayfa düzeni ve grafik anlatımı hakkında da bilgi vermektedir. Kültür, sanat, spor ve eğlence alanlarından seçilen belgesel filmlerden kesitler, fotoğraflar, karikatürler, reklamlar ve bir yılda yaşanan günlük hayattan eğlenceli ve renkli kareler sergileniyor. Cumhurbaşkanlığı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ülke gezileri ve ülkenin yeniden imarı için giriştiği taarruzlar da bu ilk yılın anlatımında yer alıyor.
Serginin küratörlüğünü Cengiz Kahraman yaparken, sergi tasarımı ve küratöryel işbirliğini Yeşim Demir Pröhl üstlendi. (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)